Velkommen til min blog

Dette er min blog tilhørende faget værksted, natur og teknik. Den indeholder billeder af min biotop, tagne/maleopgaver og hvad vi ellers laver i faget.

torsdag den 5. maj 2011

Biotopopgave 3 Netfiskeri

Her er mit udstyr som jeg skel bruge i min biotopopgave. Udstyret består af: et hjemmelavet fiske"net" lavet af et stangen fra et gammelt fiskenet, som jeg har bundet en si fast på. Det er et godt stabilt håndtag og en si er nemmere at tømme for dyr end et net. En hvid skål til at komme fangsten i. Hvid fordi det gør det nemmere at se dyrene, frem for en blå. Et rødbedeglas til nedgravning, en skovl og en bog til plantebestemmelse.


Når man vil prøve at fange smådyr i et vandhul/mose så skal man fiske i tre niveauer, fordi dyrene lever på forskellige niveauer. På billedet ses Mia i gang med at fiske i overste/mellemste niveau og der var god fangst allerede i første omgang.



Der var så meget liv i vandet men desværre så små dyr man knap kunne se med det blotte øje. Desværre havde jeg ikke udstyret i orden, for her kunne en lup eller andet udstyr til at undersøge vanddyr med, have været til stor hjælp. Men en klog mand der kom forbi fortalte at det var Daphnier.

Daphnier er et lille planktonædende krebsdyr, den er op til 5 mm lang og lever helst i gadekær og damme fordi der er rigelig føde. Den lever af plantonplanter. Daphniens foretrukne føde er netop de grønalger, der skaber den uklarhed i vandet, som forhindrer højere planter i at udnytte sollyset. En ferskvandsbiotop, hvor der er mange dafnier, får derfor klart vand og megen rankegrøde. Det giver på sin side en langsigtet omsætning af de gødningsstoffer, som ellers giver grundlag for algevækst.

Denne lille fyr kunne vi dog få øje på en rygsvømmer.
Rygsvømmeren er 2 cm lang og svømmer med ryggen ned ad. Den spiser haletusder og så har den seks ben som andre insekter. Dens øjne er 2mm høje og ½ mm brede hvert øje består af mange øjne. Den er grøn, gul og sort. Benene er gule, kroppen er grøn og øjnene er sorte. Rygsvømmeren skal engang imellem op for at få frisk luft, den trækker vejret med to huller den har foran på hovedet. Den lever især af insekter, der falder ned på overfladen. Rygsvømmerens fjender er f.eks en stor vandsalsmander og en voksen vandkalv.
Da vi prøvede at fiske lidt dybere fik vi en anden lille fyr i nettet.
En vandnymfe - nymfe, vandnymfer starter deres liv i vandet, som vandnymfe-nymfer og når den bliver voksen, får den vinger og bliver til en guldsmed. De har en slags gæller, som vandnymfen ånder med under vandet. Vandnymfen spiser insekter og dens fjender er fisk og fugle. "Nymfe" er betegnelsen for en unge af et insekt med ufuldstændig forvandling. Er forvandlingen fuldstændig - med et puppestadium - kaldes ungen en larve.

På bunde fangede vi også myggelarver, l
arven er op til 20 millimeter og kaldes røde myggelarver. Der lever mange af dem på bunden af søer og åer, tit også i forurenet vand. Der danner de dyndrør hvor puppen er i.

Larverne lever af planteplanton der ligger på bunden. Myggelarverne ånder gennem et rør de har på bagkroppen, de svømmer op til overfladen, stikker røret op af vandet, trækker vejret og svømmer ned igen. Den svømmer ved at vrikke kroppen fra side til side. Myggens fjender er fugle og edderkopper.

Pædagogiske overvejelser.

Netfiskeri er en rigtig god aktivitet for de større børn i børnehaven og opefter. Det er spændende om man fanger noget og hvad det. Når man ser et vandhul eller mose tænker man ikke over, hvor meget liv der er i sådan en. Det afhænger jo selvfølgelig også af, hvor ren mosen er, jo flere dyr.
Inden man tager afsted er det vigtigt at have alt det nødvendige udstyr i orden. Små glasbeholder til at nærstudere dyrene i vand og forstørrelsesglas til at se de mindste dataljer, som kan være afgørende for om det er den ene art eller en anden. En bog til dyrebestemmelser er helt uundværligt, da det kan være rigtig svært at bestemme ud fra et billede man har taget gennem glas.
Beskæftigelsen med smådyr fortæller børnene rigtig meget om kredsløbet i sådan et vandhul. F.eks. Daphnier der spiser grønalger så vandet bliver rent, men så bliver daphnien ædt af en fisk og så alger vandet til, det hindre solens lys i at trænge igennem og give væsktbetingelser for andre planter som andre smådyr lever af, som så dør...... osv. Jeg syntes det er en rigtig god viden at give børnene med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar